Webwinkels

Waarom een fietshelm dragen

Waarom een fietshelm dragen

Het dragen van een fietshelm is in Nederland niet verplicht, maar het is wel verstandig om in sommige gevallen een helm te dragen. Een fietshelm zorgt namelijk voor extra veiligheid tijdens het fietsen en beschermt je hoofd tijdens een val of ongeluk. Tegenwoordig moet een helm naast veiligheid ook voldoende draagcomfort bieden en het liefst ook nog eens een leuke uitstraling hebben. In dit artikel vertellen we je alles over de bescherming en het draagcomfort van de fietshelm en geven we tips over het uitzoeken van je juiste helm.

Wat doet een fietshelm?

Een fietshelm beschermt je hoofd en hersenen tijdens een eventuele val of botsing. Ook kan een fietshelm zoals de Abus airbreaker het ontstaan van schaafwonden op je hoofd bij een val helpen voorkomen. De meeste fietshelmen zijn gemaakt van kunststof, maar tegenwoordig zie je ook helmen van andere materialen zoals koolstofvezel. Sommige helmen zijn heel basic en beschermen alleen het hoofd, terwijl andere helmen uitgebreider zijn en bijvoorbeeld ook een ingebouwde zonneklep hebben.

Verschillende soorten fietshelmen
Er zijn verschillende soorten fietshelmen te koop met ieder hun eigen doel. Zo zijn er bijvoorbeeld racefiets en mountainbike helmen voor specifieke sporten, speed pedelec helmen speciaal voor fietsen op hoge snelheid en helmen voor stadsfietsen of fietshelmen voor op de elektrische fiets. Een racefiets helm heeft als vrij specifiek kenmerk dan deze goed ventileert. Er zitten ventilatiegaten in maar alsnog wordt de veiligheid van de helm gewaarborgd. Speciaal voor op de mountainbike zijn er MTB helmen. Deze hebben een klepje om vuil en zon uit je gezicht te houden, heel geschikt voor als je in het bos gaat fietsen! E-bike helmen zijn relatief licht van gewicht en hebben een hoog draagcomfort voor iedere fietser. Voor kinderen zijn er speciale kinderhelmen verkrijgbaar. Deze hebben een extra kleine pasvorm en zijn vaak leuk vormgegeven om ze extra aantrekkelijk te maken voor kinderen om te dragen.

De voordelen van de fietshelm

De belangrijkste reden om een fietshelm te dragen is natuurlijk voor de bescherming die het biedt aan je hoofd. Tegenwoordig zijn er echter ook fietsers die de helm dragen vanuit een mode-oogpunt, omdat het dragen van een helm steeds algemener geaccepteerd en zelfs hipper wordt. Door een fietshelm te dragen tijdens het fietsen verklein je de kans op hersenletsel bij een ongeluk of val. De helm zorgt bij een val voor extra demping waardoor je schedel met daarin de hersenen extra beschermd wordt. Daarnaast kunnen sommige helmen ook de kans op schaafwonden op het hoofd bij een eventuele val verkleinen. Het dragen van een fietshelm is in Nederland alleen verplicht voor de snelste fietsers die zich met 45 km per uur op de speed pedelec verplaatsen. Op andere (langzamere) fietsen is het niet verplicht om een helm te dragen en ligt de keuze en de verantwoordelijkheid bij jou zelf.

Een fietshelm kopen

Als je een fietshelm gaat kopen is belangrijk om een goede helm te kopen die goed bij je past. De variatie in helmen is groot en er zijn veel verschillende helmen verkrijgbaar in verschillende prijsklassen zoals bijvoorbeeld de Abus gamechanger of de Abus viantor. Als eerste is het belangrijk om jezelf af te vragen of je een gewone fietshelm wilt of eentje met extra bescherming voor de wat uitdagendere vormen van fietsen. Ook kun je vooraf bepalen of je extra functies zoals een zonneklep wilt. Het belangrijkste bij het kiezen van een fietshelm is dat hij goed moet passen. Hij moet comfortabel zitten zonder pijnlijke drukpunten. Ook moet de helm goed blijven zitten zonder dat het riempje vast zit. Tijdens het passen moet het gewicht van de helm prettig aanvoelen. De juiste pasvorm biedt de beste bescherming en comfort. Afhankelijk van de vorm van jouw hoofd, kan het nodig zijn een paar verschillende helmen uit te proberen voordat je de helm vindt die het beste past.

Niet verplicht, wel verstandig om een fietshelm te dragen

Het dragen van een fietshelm is in veel gevallen niet verplicht maar is wel aan te raden. Een fietshelm beschermt je hoofd bij een val of botsing en helpt ook voorkomen dat je schaafwonden op je hoofd oploopt. Er zijn veel verschillende soorten helmen verkrijgbaar, met verschillende functies en met ieder hun eigen pasvorm en draagcomfort. Voor het aanschaffen van een goed passende fietshelm kun je meerder helmen passen of je laten adviseren in een speciaalzaak.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *